• Home
  • Nieuws
  • Aflossingsvrije hypotheek. Wat is dat eigenlijk?
Afdrukken

Aflossingsvrije hypotheek. Wat is dat eigenlijk?

Woon.nlt

Bij het kopen van een woning komt u veel begrippen tegen waar u misschien nog nooit van had gehoord. Zo ook de aflossingsvrije hypotheek. Wat is dat?
Wij leggen het u graag uit.


Sinds 1 januari 2013 moet de eigenwoningschuld aan het einde van de looptijd (max. 30 jaar) volledig zijn afgelost. Dit is alleen verplicht voor hypotheken die na 1 januari 2013 zijn afgesloten. Voor lopende hypotheken geldt een overgangsrecht/overgangsregeling. Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u niets af, u betaalt alleen rente. Deze hypotheek wordt veel gebruikt in combinatie met andere hypotheekvormen/aflossingsvormen. Doordat u profiteert van de maximale belastingteruggave zijn uw netto maandlasten laag. Het grote nadeel is dat u geen vermogen opbouwt doordat u niet aflost.

Na 30 jaar, afloopdatum van de hypotheek, of op het moment dat u verhuist, betaalt u de hypotheek terug aan de geldverstrekker. Dit kan door middel van eigen geld, opbrengst uit de verkoop van de woning of door een nieuwe hypotheek af te sluiten op een volgend huis.

Meer begrippen vindt u hier.