• Home
  • Nieuws
  • De belangrijkste voorgestelde fiscale wetswijzigingen voor 2015 op een rij
Afdrukken

De belangrijkste voorgestelde fiscale wetswijzigingen voor 2015 op een rij

Woon.nl

Dubbele hypotheek is langer aftrekbaar
Wanneer u een nieuw huis heeft gekocht, maar het oude nog niet verkocht is, heeft u dubbele lasten. U mag, onder voorwaarden, de hypotheekrente van uw oude huis nog in het betreffende (kalender)jaar en de drie daar opvolgende jaren aftrekken. Dit was voorheen twee jaar. Deze verlenging naar 3 jaar was in eerste instantie tijdelijk, maar wordt in 2015 permanent.

Maximaal hypotheekbedrag mag overschreden worden door restschuld
Koopt u in 2015 een huis dan mag hier een maximale hypotheek voor afgesloten worden van 103 procent van de waarde van de woning. In 2014 is dit nog 104 procent. Dit bedrag is inclusief de overdrachtsbelasting van 2 procent. Heeft u een restschuld na verkoop van uw huis? Dan kunt u deze in 2015 onder voorwaarden nog wel meefinancieren bij de aankoop van een nieuw huis en dus meer lenen dan de 103 procent.

De tijdelijke verruimde schenkingsvrijstelling vervalt
In 2015 vervalt naar alle waarschijnlijkheid de regeling waarbij er belastingvrij 100.000 euro geschonken kan worden. Deze tijdelijke regeling was van toepassing op schenkingen voor aankoop, verbetering of onderhoud van een eigen huis, of voor aflossing van de hypotheek of restschuld. Na 1 januari is het nog wel mogelijk om tot een bedrag van 53.000 euro belastingvrij te schenken en geldt voor ouders aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar.

Laag BTW-tarief voor renovatie en herstel verlengd
Tot 1 juli 2015 betaalt u voor renovatie en herstel van uw woning en voor aanleg en onderhoud van uw tuin niet de gebruikelijke 21% btw, maar slechts 6% btw. Deze lage btw geldt alleen voor arbeid en niet voor materialen en voor woningen ouder dan twee jaar. Wist u trouwens dat voor het isoleren, schilderen en stuken van woningen ouder dan twee jaar altijd het lage btw-tarief van 6% geldt?

Restschuld hypotheek 15 jaar aftrekbaar
De rente op restschulden die ontstaan zijn tussen 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017 mag tien jaar lang afgetrokken worden alszijnde een eigenwoningschuld. De regering heeft echter voorgesteld deze periode op te rekken tot 15 jaar lang.

Energielabel verplicht
Per 1 januari 2015 verandert de regelgeving over het energielabel bij de verkoop of verhuur van een woning. Vanaf dat moment is een definitief energielabel, dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is, verplicht. Meer informatie? Zie ons nieuwsitem van 21-11-2014 of neem contact op met één van onze makelaars.

Verlaagde overdrachtsbelasting
Wie in 2015 een huis binnen 6 maanden verkoopt, betaalt minder overdrachtsbelasting. In 2014 is deze termijn nog 36 maanden. Indien u binnen deze gestelde termijn uw huis verkoopt, betaalt u alleen overdrachtsbelasting over de meerwaarde van het huis.

Nationale Hypotheek Garantie verlaagd
De grens van de NHG wordt stap voor stap verlaagd. Per 1 juli 2015 gaat deze naar 245.000 euro. Wanneer het huis dat u koopt duurder is, dan is het niet mogelijk een hypotheek met NHG af te sluiten.

Verlaging Hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek wordt in 2015 verder verlaagd. Het maximale aftrekpercentage gaat naar 51 procent (voor die tijd nog 51,5 procent). De verlaging wordt jaarlijks met 0,5 procent doorgezet. Tot 38 procent in 2041.