Afdrukken

'Binnenkort bodem huizenmarkt'


"De huizenmarkt zal hopelijk in de loop van dit jaar of anders volgend jaar zijn dieptepunt bereiken en gaan herstellen", aldus Dijsselbloem.

Dat zegt de Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in het wekelijkse gesprek met RTL Z . "Dat herstel gaat komen", zegt Dijsselbloem. "Ik durf dat te zeggen omdat in andere landen waar de woningmarkt nog veel slechter is, zie je echt enorme leegstand." In Nederland is geen groot overschot aan woningen, hier heeft het meer te maken met vertrouwen. "Mensen wachten af", aldus de Minister van Financiën.

Dijsselbloem vindt ook dat de hypotheekrente in Nederland te hoog is "ook als je kijkt naar de ons omringende landen, ongeveer 1 procent hoger."

Dat komt volgens de Minister door de problemen bij de banken, die terughoudend zijn in het uitlenen van geld. Ook de slechte hypotheekmarkt in Nederland speelt een rol.

De Minister van Financiën noemt verschillende maatregelen die het kabinet neemt om er voor te zorgen dat de hypotheekrente gaat dalen. Zo wordt in samenwerking met de Europese Commissie gekeken naar het afbouwen van restricties voor Nederlandse banken door Europa, zodat meer aanbieders van hypotheken in Nederland aan de slag kunnen. Op die manier moet het gebrek aan concurrentie worden aangepakt, aldus de Minister.

Bron: RTL Z