Afdrukken

Energielabel voor woning verplicht

Woon.nl eigen huis bouwen

Vanaf heden is het hebben van een energielabel bij verkoop of verhuur van een huis verplicht. In januari en februari 2015 ontvangen alle huiseigenaren, die nog geen energielabel hadden, een voorlopig energielabel per post thuis gestuurd. Dit label is dan enkel gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Wanneer er energiebesparende maatregelen getroffen zijn, is het mogelijk het label te corrigeren. Dit kan simpel online gedaan worden door het beantwoorden van enkele vragen en het bijvoegen van bestanden als foto’s of documenten die de maatregelen onderbouwen. Daarna wordt het definitieve energielabel toegestuurd.

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of juist het tegenovergestelde is. Een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, en daarmee kan er dus ook milieubewust gekozen worden voor een huis.

Het energielabel voor woningen geeft middels klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is. Dit is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact met ons op!