Afdrukken

Geld laten liggen...?


Column Ed van die Bijl - directeur VastgoedPRO.
Bron: Huislijn.nl

Als ik met collega’s  uit omliggende landen spreek en ik geef een beeld van de rol van de makelaar in Nederland, dan wordt ik doorgaans met ongeloof aangekeken alsof ik van een andere planeet kom. In Nederland maakt circa 90% van alle particulieren gebruik van een makelaar bij verkoop van een huis. Echter nog geen 10% maakt gebruik van een makelaar bij aankoop van een huis. Dat wordt doorgaans niet geloofd.


Open mond

De eerste vraag die vrijwel altijd wordt gesteld is of iedereen dan een opleiding heeft gevolgd t op juridisch en bouwkundig gebied en makelaardijleer. Uiteraard moet ik dat negatief beantwoorden, waarop dan vrijwel altijd de tweede opmerking komt. Of men zich dan wel bewust is van het risico wat men loopt en dat dit hartstikke onverstandig is. Ja, ik weet het. De gemiddelde consument heeft geen verstand van verbintenissen recht, van verborgen gebreken, van de rechten en plichten als koper en verkoper. Weet niet wat een bieding inhoudt en als gevolg heeft, laat staan dat deze een goed inzicht heeft in de courantheid van een pand en de staat van onderhoud.


Toegevoegde waarde

Er kan een lange lijst worden getoond over de risico’s van het doen van zaken waar je eigenlijk geen verstand hebt, maar laten we het eens vanuit de positieve kant benaderen. Wat is het voordeel om te werken met een aankoopmakelaar. Laten we eerst eens kijken naar de situatie en het belang. De gemiddelde Nederland koopt geen 3 huizen in zijn leven. Voor vrijwel iedereen is het de grootste financiële beslissing van het leven, met het grootste daarbij behorende risico. Als de vakantie een keer tegenvalt of het reisbureau failliet blijkt, dat is ook een duur geintje. Maar schouders eronder, uithuilen en sparen voor een nieuwe vakantie. Bij een eigen huis ligt dat toch wat anders. Liever duidelijkheid vooraf, dan problemen achteraf!

Slijk der aarde
Het eerste voordeel van een aankoopmakelaar is simpel: het levert u geld op. U doet namelijk hoogstwaarschijnlijk zaken met een professionele tegenstander: de makelaar van de verkopende partij. Die zal aardig zijn, dienstverlenend, complimenteus, maar heeft maar één doel: zoveel mogelijk geld uit uw zakken halen voor zijn opdrachtgever. En u heeft te  maken met een professional die per jaar minimaal zo rond de 100 panden verkoopt. Die alle trucks en tips kent en het spel als geen ander weet te spelen. Zonder emoties, zonder onzekerheden en zonder gevoelens voor het huis dan professionele belangstelling. Ik kan u één ding garanderen: u verliest. Uw aankoopmakelaar heeft hier geen last van, deze zal professioneel de casus benaderen en zijn kosten dubbel en dwars terugverdienen.


Schaapjes

Als u een aankoopmakelaar inschakelt, zal uw nachtrust aanzienlijk beter worden. U wordt ontzorgt. Wettelijke bepalingen, bodemvraagstukken, ruimtelijke ordening, verborgen gebreken, contracten, koopovereenkomsten, kadastrale en gemeentelijke bepalingen, leveringsvoorwaarden, alles waar u geen verstand van heeft wordt door een professional uit handen genomen.  Van eerste bezichtiging tot het tekenen bij de notaris, alles kan voor u professioneel behandeld worden   


Speurneus

Soms bent u op zoek naar uw ideale huis, maar u weet het maar niet te vinden. Maar het is er wel. Er zijn een hoop mensen die hun huis wel in de verkoop hebben, maar in de zogenaamde “stille verkoop”. Oftewel, mocht je een koper tegenkomen, laat het me weten. Geen advertenties in de krant, geen pandje op Huislijn.nl, maar wel degelijk beschikbaar. Via uw aankoopmakelaar, die collegiale informatie  tot zijn beschikking heeft. Makelaars werken namelijk in een netwerk, zoals VastgoedPRO. En onderling wordt er informatie uitgewisseld. En daar kan nou net uw ideale huis tussen zitten.


Niet alleen vandaag

En een laatste voordeel, uw aankoopmakelaar kan u ook adviseren over volgend jaar en het jaar daarop. Wat zijn de exploitatiekosten, wat kunt u aan kosten verwachten voor de komende vijf tot tien jaar. Wat zijn uw onderhoudskosten en wat uw exploitatiekosten, zoals dat heet. Want een huis kunnen betalen is één, maar een huis kunnen blijven betalen is minstens zo essentieel. 


Dus, dames, heren, bent u bezig met aankoop van een huis? Maak in ieder geval eens een afspraak met een aankoopmakelaar. Kost u misschien een kop koffie, maar u slaapt beter en bespaart nog geld ook. Succes in zaken gewenst!


Drs. Ed W.M. van de Bijl, Algemeen Directeur VastgoedPRO