Afdrukken

Een huis kopen? Nu is hét moment!

Klussen

De mogelijkheden voor het kopen van een huis worden dit jaar nog verder aangescherpt. Vanaf 1 januari 2015 is het percentage dat er ten opzichte van de waarde van de woning aan hypotheek opgenomen kan worden al (verder) verlaagd. Een huis kopen is hierdoor enkel nog mogelijk met het inbrengen van eigen geld. En per 1 juli 2015 geldt voor hypotheekrentes onder 3% een nog lagere maximale hypotheek. Vanaf die datum kunnen de meeste woningkopers circa 5% minder lenen.

Nú een huis kopen biedt dus het voordeel dat deze extra maatregel ontweken kan worden. En de verdere omstandigheden zijn goed: de hypotheekrente is erg laag, evenals de huizenprijzen. Bent u bezig met de koop van een woning? Dan is het handig om uw hypotheekofferte op te laten tekenen op een datum voor 1 juli 2015. Op die manier kunt u nog profiteren van de huidige normen en hoeft u geen rekening te houden met aankomende ontwikkelingen.

De exacte daling van het leenplafond hangt af van het inkomen. De daling van de maximale hypotheek treft vooral hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), omdat daarvoor lagere rentestanden gelden. Wie bezig is met de koop van een woning en een bepaald hypotheekbedrag nodig heeft, kan het best zorgen dat hij een hypotheekofferte krijgt met een datum voor 1 juli 2015. Dan gelden de huidige normen nog.