• Home
  • Nieuws
  • Huizenprijzen omhoog, koopmogelijkheden omlaag
Afdrukken

Huizenprijzen omhoog, koopmogelijkheden omlaag

Woon.nlt

Zowel het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) als het Kadaster hebben voor de 6e maand op rij positieve cijfers bekend gemaakt betreffende de waarde van bestaande koopwoningen.

Vergeleken met vorig jaar oktober zijn de huizenprijzen in oktober 2014 2,2% gestegen. Daarmee is het prijsniveau van afgelopen maand even hoog als in mei 2003 en ten opzichte van de hoogste piek op de huizenmarkt (augustus 2008) 19% lager.

Volgens het Kadaster zijn er in oktober dit jaar 14.353 bestaande koopwoningen verkocht. Een toename van bijna 45% ten opzichte van oktober vorig jaar. Daarmee komt het totaal aantal verkochte woningen in 2014 op 116.550 woningen, bijna 39% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Tot nu toe zijn bijna 6.500 meer bestaande koopwoningen verkocht dan in heel 2013.

Koopmogelijkheden in 2015 omlaag
Het kabinet heeft bepaald dat het maximaal op te nemen hypotheekbedrag in de aankomende jaren geleidelijk wordt verlaagd. En wel tot 100 procent van de woningwaarde in 2018, wat inhoudt dat de hypotheek enkel de koopsom van het huis dekt. Verbouwingen, het plaatsen van een keuken, badkamer of de aanleg van de tuin moet vanaf dat moment geheel zelf gefinancierd worden middels spaargeld. In 2014 is de maximumhypotheek nog 104 procent van de waarde van de woning. In 2015 wordt dit verlaagd naar 103 procent. Heeft u een huis op het oog en zijn er plannen of wensen hier bijkomende kosten voor te maken, kan het dus erg interessant zijn om nog in 2014 te koop rond te maken.

Een andere goede reden om nog dit jaar een huis te kopen heeft te maken met schenkingen. Voor ouders is de aankoop van een eigen huis door de kinderen vaak een mooi moment om ze op weg te helpen met een schenking. Hiermee kan de hypotheekschuld lager gehouden worden (en dus ook de maandlasten) of kan dit gebruikt worden om bijkomende kosten op te vangen. Momenteel mag er nog 100.000 euro vrij van (schenk)belasting geschonken worden aan kinderen. Deze vrijstelling van belasting verdwijnt echter per 1 januari 2015.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact met ons op!