Afdrukken

Huren of kopen?

Woon.nl

De keuze om of een huis te kopen óf te huren is vaak gebaseerd op een verscheidenheid aan wensen. Het flexibel zijn in verhuizen naar een andere locatie, geen (groot) onderhoud te hoeven bekostigen en uit te voeren en het hebben van meer financiële vrijheid voor het opstarten van een eigen bedrijf kunnen goede redenen zijn om te kiezen voor een huurwoning. U kunt zich echter afvragen wat een reële prijs is die u voor een dergelijke flexibiliteit zou moeten betalen. Want wederom zijn de huurprijzen (ten opzichte van 2014) gestegen. En dat terwijl de hypotheekrente al maanden op een historisch laag niveau staat.

Op de website Pararius.nl worden elk kwartaal de gemiddelde huurprijzen in Nederland gepresenteerd. Uit de laatste cijfers blijkt dat u voor een gemiddeld huurappartement momenteel € 951,- betaald. Wanneer u dit appartement zou kopen, bedraagt de netto hypotheeklast € 648,- per maand. Die netto last gaat per jaar wel iets omhoog (doordat de hypotheekrenteaftrek ieder jaar 0,5% minder wordt), maar zo niet hard als de huurprijs. Andersom kunt u met een netto maandlast van € 951,- een huis van € 260.000,- kopen. Bovendien bouwt u met een eigen huis vermogen op en dat kan erg prettig zijn, voor als u met pensioen gaat bijvoorbeeld.

Wanneer u nadenkt over het kopen of huren van een huis, maak de keuze dan weloverwogen. Neem de tijd om na te denken wat het beste bij u past: het gemak van een huurhuis of de financiële voordelen van een koopwoning. Natuurlijk adviseren wij u graag!