Afdrukken

Hypotheek hoger bij zuinig huis


Eigenwoningbezitters die geld steken in energiebesparende maatregelen kunnen rekenen op een verhoogde hypotheek via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Minister Van Middelkoop (Wonen) voert hier binnenkort overleg over met de Stichting Waarborg Eigen Woningen.


Het zou gaan om een bedrag van 15.000 tot 25.000 euro als de eigenaar van een nieuwbouwhuis de woning energieneutraal maakt of de bestaande woning een aantal stappen zuiniger. Jaarlijks zouden tienduizenden mensen in aanmerking kunnen komen voor deze financiering. Het initiatief is afkomstig van Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg (VVD). "Met dit plan wordt duurzaamheid bevorderd zonder dat het een rode cent aan subsidies kost", aldus het Kamerlid. "De huizenbezitter neemt een extra bedrag aan hypotheek, maar die last wordt al snel terugverdiend door een lagere energierekening."


Het Nibud berekende dat een huishouden met een jaarinkomen van 40.000 euro tegen een rentepercentage van 5,25 procent, een flat met energielabel A+ kan kopen van bijna 210.000 euro. Als dezelfde huizenkoper zijn oog laat vallen op een niet-geïsoleerde jarendertigwoning wegen de energielasten zo zwaar dat een maximale hypotheek van slechts 130.000 euro verantwoord is.
Bron: VEH