• Home
  • Nieuws
  • Koopwoning in oppervlakte goedkoper dan sociale huur
Afdrukken

Koopwoning in oppervlakte goedkoper dan sociale huur

Woon.nl te koop verkocht

Mensen die nu verhuizen naar een sociale huurwoning zijn doorgaans duurder uit dan huizenkopers. Per vierkante meter betaalt een huurder maandelijks vaak enkele euro's meer.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de woonlasten per vierkante meter in de regio's Amsterdam, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond. In de regio Rotterdam betalen kersverse sociale huurders zonder huurtoeslag (inkomen boven de 21 duizend euro per jaar) zelfs ruim eenderde meer per maand voor een vierkante meter.

Alleen in Amsterdam zijn sociale huurappartementen met een vierkante meterprijs van 10,80 euro per maand nog twee dubbeltjes goedkoper dan koopwoningen. Eengezinswoningen zijn er al wel betaalbaarder bij kopen.

Vrije sector verreweg het duurst Woningzoekenden die zijn aangewezen op een huurhuis in de vrije sector zijn overigens nog verreweg het duurst uit. Zij betalen in alle onderzochte regio's ongeveer twee keer zoveel per maand als de kopers van vergelijkbare huizen.

'Het heersende beeld dat wonen in een sociale huurwoning goedkoop is en kopen duur, klopt niet meer', zegt de Amsterdamse hoogleraar woningmarkt Johan Conijn. Hij stelde begin dit jaar al vast dat het omslagpunt nadert waarbij kopen aantrekkelijker wordt dan huren. Door te kijken naar de het actuele huuraanbod en de vierkante meterprijzen wordt die conclusie nog duidelijker.

De afgelopen jaren is kopen aanmerkelijk goedkoper geworden doordat de huizenprijzen met ongeveer 20 procent daalden en doordat de rente historisch laag is. Huren zijn daarentegen met ruim 15 procent gestegen. Die stijging is nog groter voor huizen die woningcorporaties aan nieuwe huurders aanbieden. Waar ze vroeger vaak 70 procent van de wettelijke maximumhuur vroegen, is het in veel regio's gebruikelijk nieuwe huurders het maximale bedrag te vragen.

Bron: volkskrant.nl