Afdrukken

Lineaire hypotheek?

Woon.nlt

Bij het kopen van een woning komt u veel begrippen tegen waar u misschien nog nooit van had gehoord. Zo ook de lineaire hypotheek. Wat is dat? Wat zijn de voordelen wat deze hypotheekvorm? Wij leggen het u graag uit.

De lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek betaalt u elke maand naast de rente voor uw hypotheek ook een vast gedeelte van de hypotheek terug. De schuld wordt dus steeds kleiner. Hierdoor betaalt u steeds minder rente over de hypotheek.

Vanaf 1 januari 2013 zijn voor nieuwe hypotheken nog slechts twee hypotheekvormen van belang: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek, want alleen bij deze hypotheekvormen is de hypotheekrente aftrekbaar.

Bij een lineaire hypotheek lost u elke maand een vast bedrag af. Bij een hypotheek van bijvoorbeeld € 216.000,- betaalt u elke maand € 600,- aan aflossing (€ 216.000,- gedeeld door 360 maanden). Dat betekent dat de bruto maandlasten in het begin heel hoog zijn. Voordeel is wel dat u snel aflost, waardoor u wel steeds minder rente gaat betalen. De netto maandlast daalt elke maand. Let op: als aan het einde van de rentevaste periode de rente stijgt, stijgen uiteraard ook uw bruto en netto maandlasten. Als de rente juist daalt, gaan ook uw bruto en netto maandlasten omlaag.

Sinds 1 januari 2013 moet de eigenwoningschuld binnen 30 jaar minimaal annuïtair volledig worden afgelost. Een lineaire hypotheek voor maximaal 30 jaar voldoet aan deze voorwaarde. Bij een lineaire hypotheek betaalt u maandelijks een deel aflossing en een deel rente. De aflossing is iedere maand hetzelfde. Is de looptijd van de lening bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden), dan lost u maandelijks 1/360e deel van de hypotheekschuld af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten.

De voordelen:
• De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheek;
• De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd;
• Uw hypotheekschuld daalt iedere maand;
• Uw netto lasten dalen. U lost steeds een stukje af op uw hypotheek en daardoor betaalt u iedere maand minder rente;
• De totale rentelasten over de hele looptijd van de hypotheek zijn lager dan bij andere aflossingsvormen.De nadelen:
• Hoge aanvangslasten voor u;
• Doordat uw hypotheekschuld iedere maand daalt, kunt u gedurende de looptijd minder rente aftrekken