Afdrukken

Steeds minder huizen in de verkoop

Woon.nlt

Het gaat enorm goed met de verkoop van huizen. In het eerste kwartaal van 2016 werden ongeveer 45.000 woningen verkocht. Er werden bijna 20% meer huizen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2015. Het aantal woningen dat in de verkoop gezet wordt, ligt slechts 3% hoger dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Gevolg is dat het aantal te koop staande woningen snel daalt. De NVM die vorige week haar kwartaalcijfers publiceerde, schat in dat er ongeveer 153.000 bestaande woningen in de verkoop staan. Dat is 17% minder dan een jaar geleden

Prijsstijging 5,5%

De prijs ligt nu 5,5% hoger dan een jaar geleden. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog wel 9% onder het hoogste niveau van voor de crisis. Het goede nieuws is dat de prijs van de gemiddeld verkochte woning inmiddels wel ruim 11% hoger ligt dan het dieptepunt tijdens de crisis.

Verwachting

De NVM verwacht dat de groei in het aantal transactie en de prijs verder zal doorzetten. Sowieso gelden er seizoenpatronen waardoor er naar verwachting 10 tot 15% meer woningverkopen plaatsvinden in het tweede kwartaal.

Mensen zijn nu eenmaal meer geneigd om in de lente en zomer een woning te kopen dan in de winter. Bovendien zagen we de afgelopen jaren steeds een piek ontstaan doordat per 1 juli steeds de NHG-grens omlaag ging. Doordat besloten is dat de NHG-grens per 1 juli aanstaande niet verlaagd wordt, is er minder druk voor sommige huizenkopers om voor 1 juli een huis te kopen, waardoor de woningverkopen wellicht wat meer en beter gespreid worden.

De NVM verwacht dat de prijzen elk kwartaal met tenminste 1% zullen stijgen. De regionale verschillen zijn daarbij groot. In sommige gebieden kunnen de prijzen in een kwartaal met wel 5% stijgen.

Nog een paar cijfers

- De gemiddelde verkooptijd van een woning daalt nog steeds. De gemiddelde verkooptijd bedraagt 108 dagen. Dat is 17 dagen minder dan een jaar geleden.

- Het verschil tussen de laatste vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs is 3,4%.

- Een koper kan gemiddeld uit 10 woningen kiezen. Een jaar geleden was dit nog 15.

- Op de Open Huizen Dag van zaterdag 2 april kregen 37.000 deelnemende huizen 135.000 bezoeken. Dat betekent evenveel bezoekers als in oktober 2015 maar wel minder deelnemende woning. In oktober 2015 deden nog 41.000 huizen mee.

- In het eerste kwartaal van 2016 zijn 7.600 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 34% meer dan in het eerste kwartaal van 2015. De trend bij nieuwbouwwoningen is dat ze steeds groter en duurder worden.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact met ons op!