• Home
  • Nieuws
  • Een mooi moment om te (laten) klussen!
Afdrukken

Een mooi moment om te (laten) klussen!

Klussen

Verschillende kranten kwamen in de afgelopen weken met positief nieuws voor de Nederlandse metselaar, stukadoor, timmerman en dakdekker. Na moeilijke jaren voor deze beroepen lijkt het tij gekeerd: het UWV ziet zelfs de komende jaren krapte ontstaan op de arbeidsmarkt voor deze vakmanschappen. En met dit nieuws in gedachte en de tijdelijke (tot 1 juli 2015) aantrekkelijke tarieven voor renovatie en herstel van uw huis en voor aanleg en onderhoud van uw tuin, kan dit voorjaar een mooi moment zijn voor wat kluswerk. U betaald tot 1 juli 2015 namelijk niet de gebruikelijke 21% btw, maar slechts 6% btw. Deze lage btw geldt overigens alleen voor arbeid en niet voor materialen en voor woningen ouder dan twee jaar.

Voorwaarden

Er gelden wel enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor dit, tijdelijk, verlaagde btw-tarief:

• Het tarief van 6% is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden die in en aan het huis worden verricht. Onder renovatie- en herstelwerkzaamheden vallen: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden, van (delen van) het huis.

• Het verlaagde tarief is uitsluitend van toepassing op de arbeidskosten van de renovatie- en herstelwerkzaamheid en niet op de materiaalkosten. Onder arbeid vallen overigens ook de kosten die direct bestemd zijn voor de werkzaamheden, zoals de huur van apparatuur en voorrijkosten.

• De woning moet minimaal 2 jaar oud zijn (na eerste ingebruikneming van die woning). Nieuwbouw komt dus niet in aanmerking.

• Er geldt een specifieke goedkeuring voor: de arbeidskosten van hovenierswerkzaamheden (bij het aanleggen en onderhouden van tuinen) en het ontwerpen en vervaardigen van bouwtekeningen door architecten, mits zij ook de renovatie van de woning begeleiden.