• Home
  • Nieuws
  • Verandering van regelgeving omtrent energielabel
Afdrukken

Verandering van regelgeving omtrent energielabel

Woon.nl te koop verkocht

Per 1 januari 2015 verandert de regelgeving over het energielabel bij de verkoop of verhuur van een woning. Tot 31 december 2014 blijft het huidige energieprestatiecertificaat (het EPA-label) wettelijk verplicht bij de verkoop of verhuur. Maar ondanks dat dit EPA-label al sinds 2008 verplicht is bij de levering van een woning, wordt in de praktijk veelal de afspraak gemaakt dat verkoper geen EPA-label verstrekt aan de koper. Er staat nu namelijk nog geen sanctie op het niet overhandigen van een label.

Per 1 januari 2015 is dat dus anders: het hebben van een energielabel bij de eigendomsoverdracht is dan verplicht. Huiseigenaren die dan nog geen label hebben krijgen een voorlopig label toegestuurd. Het voorlopige label is een indicatie van de energieprestatie van uw woning, gebaseerd op reeds bekende gegevens zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Hoe werkt deze aanvraag?

De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op de naleving van de verplichting van het hebben van een energielabel. Bij het leveren van een woning zonder een definitief energielabel, kan een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Dit kan gaan om een last onder dwangsom met de verplichting om alsnog een label aan te vragen, maar er kan ook direct een boete van maximaal € 390,-- worden opgelegd.

Begin 2015 ontvangt elke woningeigenaar een voorlopig energielabel van de overheid. U kunt dit voorlopige energielabel nu al inzien op de website energielabel-checker.rvo.nl. Het voorlopige label heeft echter geen formele status, u zult het dus eerst definitief moeten maken voor een eventuele verkoop of verhuur van uw woning.

Mocht u vragen hebben over dit energielabel en de ver- of aankoop van een huis, neemt u dan gerust contact op met één van onze makelaars. .