Afdrukken

Samenwonen en de financiën

Woon.nl

Bij samenwonen komt veel kijken. En dan hebben we het niet alleen over het delen van een woning. Het regelen en op orde hebben van de financiën is wellicht nog wel een veel grotere stap. Gaan alle inkomsten en uitgaven op één hoop? Of zijn er meer manieren? En waar moet er verder aan gedacht worden?

Gezamenlijke rekening
Om de gezamenlijke kosten op een goede manier te kunnen verdelen is het handig om één rekening te openen en daar beiden of allemaal een bedrag op te storten. De vaste lasten kunnen dan van die rekening worden afgeschreven. Op die manier houdt iedereen het overzicht én een eigen rekening voor de resterende inkomsten. Dan rest nog wel de vraag hoeveel een ieder op die gezamenlijke rekening gaat storten. Dat kan op verschillende manieren worden opgepakt.

Gelijke delen of naar verhouding van inkomen
Wanneer een ieder exact hetzelfde bedrag op de rekening stort, worden de lasten gelijk verdeeld. Echter, deze manier is niet aan te raden wanneer één van de twee beduidend minder verdiend. Wanneer de inkomsten aanzienlijk ver uit elkaar liggen, is een verdeling op basis van inkomen wellicht een betere optie. Stel, de één verdient 2/3 van het algehele inkomen en de ander verdient 1/3 van het algehele inkomen. Dan kan de één 2/3 van de gezamenlijke inleg verzorgen en de andere 1/3.

De voordelen
Samenwonen kan verschillende financiële voordelen hebben! Denk daarbij bijvoorbeeld aan de pensioenopbouw, verzekeringen en belasting. Vrijwel iedereen bouwt via de werkgever aan een ouderdomspensioen én een partnerpensioen. Deze laatste wordt uitgekeerd na overlijden van de persoon die het pensioen opbouwt. In geval van samenleving gaat dit echter niet automatisch , maar moet dat zelf gemeld worden. Ook het goed op elkaar afstemmen van de verzekeringen kan geld besparen: dubbele verzekeringen zijn immers overbodig en weggegooid geld. En door elkaar te benoemen als fiscaal partner bij het doen van de belastingaangifte, kan er geld bespaard worden. Met aftrekposten kan namelijk onderling geschoven worden tussen partners. In sommige van bovenstaande gevallen kan gevraagd worden naar een samenlevingscontract. Wat dat precies inhoud en wat de voor- en nadelen zijn lees je spoedig op onze site.