• Home
  • Nieuws
  • 'Stijging ozb in 2014 binnen perken'
Afdrukken

'Stijging ozb in 2014 binnen perken'

Van Bruggen Adviesgroep hypotheek advies

De onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningen stijgt komend jaar gemiddeld met 2,3 procent. Dat blijkt dinsdag uit de jaarlijkse steekproef van belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH).

Daarmee zou de stijging iets onder de maximale verhoging van 2,45 procent blijven. Dat percentage hebben gemeenten met het Rijk afgesproken. Huiseigenaren moeten meer betalen, ondanks dat de WOZ-waarde van woningen in 2014 gemiddeld 6 procent daalt, stelt VEH. Gemiddeld draagt een huiseigenaar komend jaar 263 euro af aan zijn gemeente, tegenover 257 euro dit jaar. De ozb stijgt relatief het hardst in de gemeenten Koggenland met 23 procent, Velzen met 10 procent en Groningen met 9,8 procent.

Dalers
Maar er zijn ook dalers zoals Beverwijk met een daling van 5,8 procent als koploper. Daarna volgen Hillegom met een daling van 4,5 procent en Westerveld met een daling van 4,3 procent. Als ook andere woonlasten worden meegerekend (riool- en afvalstoffenheffing), dan betalen mensen met een eigen huis in 2014 gemiddeld 715 euro aan gemeentelijke woonlasten. Dit jaar ging het nog om een bedrag van 707 euro. Bergen is de duurste gemeente met gemiddelde gemeentelijke woonlasten van 1.038 euro en Tilburg de goedkoopste met gemiddeld 530 euro.

Lees het hele artikel op nu.nl.