Afdrukken

Voorlopig regeerakkoord


Het voorlopige regeerakkoord omvat een veelheid aan plannen. De belangrijkste voor de hypotheek- en woningmarkt leest u hieronder.

Hypotheekrenteaftrek bestaande en nieuwe hypotheken
De hypotheekrenteaftrek wordt stapsgewijs verlaagd om in ongeveer 28 jaar tijd op 38% belastingvoordeel uit te komen voor iedereen.

Hypotheekrenteaftrek nieuwe hypotheken en bestaande hypotheken met NHG
Nieuwe hypotheken zouden volgend jaar op annuïteitenbasis afgelost moeten worden om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dit geldt indien een bestaande hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wordt gewijzigd door einde rentevaste periode, aankoop, verhuizing of echtscheiding. Wordt deze hypotheek niet omgezet naar een annuïteitenhypotheek die volledig wordt afgelost, dan verliest u het recht op NHG en kan de rente tot wel 1% stijgen. Gaat u wel aflossen dan bent u verplicht dit te doen in de resterende looptijd. Heeft u bijvoorbeeld in 2003 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, dan heeft u 20 jaar om deze af te lossen in plaats van 30. Hierdoor zullen de maandlasten aanzienlijk sijgen.

Hoogte hypotheek
De gemiddelde leencapaciteit gaat door alle ontwikkelingen circa € 15.000,- tot € 20.000,- per persoon omlaag. Nieuwe koppelingen met een spaarhypotheek, banksparen, leven of beleggen of andere bestaande levensverzekering is niet meer mogelijk. Daarnaast mag er maximaal 105% van de marktwaarde van de woning geleend worden. Dit bedrag wordt ieder jaar met een procent verlaagd tot 100% van de marktwaarde in 2018. Dit geldt zowel voor hypotheken mét als zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Onbelast opbouwen bestaande hypotheken
Beleggershypotheken en woekerpolissen kunt u nu nog omzetten naar bijvoorbeeld banksparen. Na 1 januari 2013 is er geen mogelijkheid meer om onbelast vermogen op te bouwen in box 1. Dat betekent dat het vermogen verplicht in box 3 terecht komt en u 1,2% vermogensrendementsheffing betaalt over het opgebouwde vermogen. Over de looptijd gezien betreft dit vaak duizenden euro’s.

Bron: Van Bruggen Adviesgroep