• Home
  • Nieuws
  • Krijgen we een record aantal woningtransacties?
Afdrukken

Krijgen we een record aantal woningtransacties?

Woon.nlt

De lage hypotheekrente houdt stug stand en ook de verwachtingen voor de aankomende tijden zijn daarop geen uitzondering. Zo bracht de Rabobank afgelopen week naar buiten dat zij verwachten dat de hypotheekrente in 2016 en 2017 op een dergelijk laag niveau blijft. De lage rente is een belangrijke stimulans voor het aantal woningtransacties, die mogelijk zelfs het record van voor de crisis gaat overtreffen. Is het niet dit jaar dan waarschijnlijk volgend jaar.

Voor dit jaar verwacht Rabobank 190 tot 210 duizend transacties en voor 2017 zelfs 200 tot 220 duizend. In het recordjaar 2006 was sprake van 206 duizend transacties. Doordat er veel meer woningen worden verkocht dan er nieuw in de verkoop gaan, daalt het totale woningaanbod sterk. Door de lage hypotheekrente is er juist wel veel vraag naar woningen, waardoor de prijzen behoorlijk stijgen. Rabobank verwacht dit jaar gemiddeld een stijging van 3,5 tot 5,5% en voor 2017 zelfs van 5 tot 7%. De prijsstijging is ongunstig voor starters die hierdoor de betaalbaarheid van koopwoningen zien verminderen. Dit gaat in steeds meer gebieden in Nederland spelen, op dit moment spannen vooral Amsterdam en Utrecht de kroon waar de prijzen op dit moment al een forse stijging laten zien.

Huizen minder onder water
Tegenover dit slechte nieuws voor starters staat goed nieuws voor mensen van wie het huis onder water staat. Doordat de huizenprijzen stijgen, daalt het aantal huishoudens waarvan de hypotheek groter is dan de waarde van de woning. Voor de woningmarkt is dat weer belangrijk omdat restschulden ervoor zorgen dat een deel van de huidige eigen woningbezitters op dit moment niet wil of kan verhuizen. Terwijl juist ook voor bestaande huizenbezitters het interessant kan zijn om naar een nieuwe, vaak grotere woning om te kijken. Bijvoorbeeld als je nog een hoge rente hebt die nog voor een lange periode vaststaat. De vergoeding (boete) voor vervroegde aflossing loopt dan vaak al snel in de tienduizenden euro’s. Maar bij verhuizen mag je meestal boetevrij aflossen. Je kunt dan een grotere, duurdere woning kopen die dankzij de lagere rente ongeveer dezelfde maandlasten heeft.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact met ons op!