De geschikte vloer kiezen voor in jouw huis

Vloer kiezen 2

De geschikte vloer kiezen voor in jouw huis

Welke type vloeren zijn er? Anno 2023 is er inmiddels zoveel keuze qua vloeren dat je er spontaan keuzestress van zou kunnen krijgen. Op een gegeven moment zie je door de bomen het (duurzame) bos niet meer en ben je het spoor bijster. Geen nood want na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte! Zo kan je makkelijker je afwegingen maken én de geschikte vloer kiezen.

Waar let je op bij het maken van een keuze voor je vloer?

Uiteraard kijk je eerst in welke ruimte je een nieuwe vloer wilt (laten) plaatsen. In de keuken wil je misschien een ander type vloer hebben dan in de badkamer of slaapkamers.

Naast je persoonlijke smaak en (bestaande) interieur is het mede belangrijk dat je rekening houdt met bijvoorbeeld de duurzaamheid van het materiaal, aanschafkosten, combinatie met vloerverwarming en het gemak in onderhoud en het (laten) plaatsen van je vloer. Daarnaast is het handig om rekening te houden met criteria zoals de akoestiek in de ruimte, slijtvastheid en het comfort als je op blote voeten of sokken loopt.

Materiaalkeuzes, voor een bepaalde vloer in huis, hebben ook nog eens voor- en nadelen die doorslaggevend kunnen zijn voor het maken van een passende keuze. Het doel is dat je uiteindelijke keuze bijdraagt een sfeervolle en comfortabele leefomgeving die past bij jouw interieur. Het is dus raadzaam om je goed te laten adviseren bij het kiezen van de perfecte vloer!

Tip! Vraag om een staaltje van de materiaalkeuze zodat je thuis, in je eigen omgeving kan kijken hoe het staat in jouw interieur en of het past in het sfeerbeeld wat je voor ogen hebt.

Wat zijn de meest toegepaste materialen voor een vloer in huis?

  • Tegels (natuursteen, keramisch,  ….)
  • PVC (met een hout of steen look & feel)
  • Parket/hout (massieve hardhoutsoorten, bamboe, fineer toepassingen,  ….)
  • Linoleum (ook wel bekend onder de merknaam Marmoleum, betondesigns, marmerdesigns)
  • Vinyl (houtdesigns, steendesigns, betondesigns,  ….) 
  • Tapijt (wol, katoen, sisal, zeegras, jute, kokos, synthetische stoffen,  ….)
  • Laminaat (houttextuur of tegelmotief, met of zonder structuur)
  • Gietvloeren (betonlook, kleuren,  ….)
  • Kurk (verkrijgbaar in parket, laminaat, tegels en op rol in diverse kleuren en stijlen)

De duurzame vloer

Bij het maken van de beslissing welke vloer je gaat aan schaffen en (laten) plaatsen, is het ook een goed moment om even stil te staan bij de factor: duurzaamheid.

Een duurzame vloer in huis met een lage(re) milieubelasting maakt het verschil en een stap in de goede richting als je geeft om onze planeet. Gelukkig worden er steeds meer vloeren gemaakt van duurzame materialen zoals marmoleum, natuursteen, verantwoord gekapt hout uit een duurzaam beheerd bos, bamboe en daarnaast ook gerecyclede materialen.

Ook leuk om te lezen: Duurzaam wonen: hoe groen is mijn huis eigenlijk?

Een goede aanvullende vraag bij de aanschaf van een vloer is: kunnen de materialen aan het einde van hun levensduur, makkelijk gerecycled en/of hergebruikt worden? Een vloer die langer meegaat is vaak ook duurzamer. Maar ook de schadelijkheid van het productieproces op het milieu, als er gebruik wordt gemaakt van chemische stoffen. Vloeren die van buiten Europa getransporteerd worden naar hier, hebben ook een grotere CO2 impact op het milieu.

Tot slot

De vormgeving van ruimtes in huizen wordt steeds opener en ruimer opgezet. Een vloer is een makkelijk hulpmiddel om je leefruimtes wat meer af te bakenen en definiëren. Zo kan je kiezen voor natuursteen in de woonkamer en een mooie eikenhouten vloer in het deel van de woonkamer waar je zit of eet.

Tip! Als je verschillende materialen voor een vloer combineert, let er dan op dat deze naadloos aansluiten. En houdt ook rekening met de dikte van de verschillende materialen zodat alles wel gelijkligt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie