Een nieuwe vloer: kies je voor PVC of laminaat?

,
vloer pvc of laminaat (1)

Een nieuwe vloer: kies je voor PVC of laminaat?

Afgelopen september kon je in mijn blog‘De geschikte vloer kiezen voor in jouw huis’ meer lezen over welke type vloeren er zijn. Tegenwoordig zijn er zoveel aanbieders in de keuze voor een nieuwe vloer in je woning, dat je er spontaan keuzestress van zou kunnen krijgen. En in veel gevallen zijn er aanbieders waar goedkoop uitmondt in duurkoop! Met name bij de aanschaf van een nieuwe PVC-vloer. Laat je dus goed informeren door een (vloer)specialist en schaf je vloer niet aan bij de eerste de beste prijsstunter. Voor het schrijven van deze blog heb ik, naast mijn (professionele) ervaring, tevens mijzelf extra verdiept in de verschillen tussen PVC en laminaat. De meeste toegepaste vloeren in een woning zijn gemaakt van de materialen PVC (met een hout- of steen structuur) en laminaat (houttextuur of tegelmotief, met of zonder structuur).

Zo zijn goedkope PVC-vloeren vaak dunner waardoor deze sneller beschadigen. Bovendien kunnen goedkope PVC-vloeren loodhoudende, gevaarlijke en milieubelastende stoffen bevatten. Het is dus verstandig om op voorhand te weten wat de verschillen zijn, zodat jij de juiste keuze kan maken welke vloer je in je woning wilt (laten) plaatsen.

Verschil tussen PVC en laminaat

Het grootste verschil is het materiaal waar het van gemaakt is. Dit omdat een laminaatvloerdeel is opgebouwd uit verschillende lagen van diverse materialen. Meestal bestaat dit uit HDF (High-Density Fibreboard). Dit is een materiaal wat bestaat uit samengeperste houtvezels. Een PVC-vloerdeel wordt gemaakt van verschillende lagen kunststof. PVC is de afkorting van polyvinylchloride.

Laminaatvloeren worden gemaakt van solide planken en zijn vrij makkelijk (door een kliksysteem) zelf te plaatsen als je 2 rechterhanden hebt. Beschadigingen aan een laminaatvloer zijn meestal minder makkelijk te herstellen dan bijvoorbeeld bij een houtenvloer. Ook is een laminaatvloer minder geluiddempend. Een extra voordeel is dat kliklaminaat makkelijk kan meeverhuizen naar een andere woning. 

Ook leuk om te lezen: De geschikte vloer kiezen voor in jouw huis

Plak PVC (ook wel bekend onder de naam: Dryback PVC), bestaat uit flexibele stroken. Deze stroken worden verlijmd op de ondergrond. Het is daarom belangrijk dat de ondergrond vlak is. Voordat je begint met het leggen van plak PVC, is het egaal maken van de bodem noodzakelijk. Een klik PVC-vloer wordt gemaakt uit hetzelfde materiaal als plak PVC-vloeren maar deze is minder flexibel, omdat deze een ‘rigid core’ tussenlaag hebben. De harde tussenlaag bestaat uit een mix van PVC en steen mineralen. Hierdoor zijn klik PVC-vloeren erg sterk en stabiel. Ook zorgt de ‘rigid core’ tussenlaag ervoor dat de PVC-vloer geen werking toont bij wisselende temperaturen en luchtvochtigheid. Mede hierdoor is een klik PVC-vloeren erg goed te combineren met vloerverwarming.

PVC is minder makkelijk zelf te leggen aangezien je moet starten met een egaal vlakke ondervloer. Dit is om te voorkomen dat je oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden ziet, na het plaatsen van de PVC-vloer. Dit is omdat PVC maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is.

vloer pvc of laminaat (2)

Onderhoud

Het onderhoud van zowel een laminaatvloer of een PVC- vloer is relatief eenvoudig. Bij laminaat wordt het afgeraden om gebruik te maken van een stoomreiniger. Door de hoge druk is de kans groter dat er water door de groef onder de vloer terecht komt en dit de vloer zal beschadigen. Bij (plak of klik) PVC hoeft dit geen probleem te zijn.

Tot slot! Wat betreft onderhoud is alles wat deze vloeren nodig hebben, niet meer dan, regelmatig stofzuigen en dweilen met een uitgewrongen dweil in lauwwarm water. Dus je hoeft ook geen allesreiniger of dergelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken. Er is een vergrote kans dat schoonmaakmiddelen de toplaag van de vloer aantasten daardoor de vloer dof wordt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie