Welness in de tuin

, ,
Wellness tuin 10


Stiekem droomde ik hier al jaren over. Onze eigen welness in de tuin.  Ontspannen en onthaasten. De tijd even stilzetten. En daar het hele jaar door van kunnen genieten.

Je vraagt ​​je misschien af: is het mogelijk om thuis een doe het zelf sauna te maken? In Scandinavische landen als Finland heeft meer dan de helft van de bevolking een sauna in of bij huis. In andere delen van de wereld niet zozeer, maar het is een voorziening waar steeds meer mensen naar verlangen. Toen wij drie jaar geleden onze huidige woning met een ruime tuin kochten  konden wij dan ook deze droom realiseren al was dat niet één twee drie zomaar geregeld.


Sauna’s zijn er in talloze soorten en maten. Van klassiekere tot modernere varianten. Van ingebouwde sauna’s tot losstaande sauna’s – de opties zijn eindeloos. Daarbij komen ook nog de praktische zaken om de hoek kijken.
Ben jij ook een fervent sauna liefhebber? Lees dan vooral even verder.

Vergunning

Een tuinsauna heeft een bouwvergunning nodig als deze een bepaalde grootte overschrijdt. Als je overweegt om een sauna in de tuin te bouwen, is het dus van belang om rekening te houden met de vergunningsregelingen die gelden in je eigen gemeente. In de meeste gevallen is een sauna een losstaand bijgebouw, wat betekent dat je in principe een vergunning aan moet vragen. Als het oppervlak van alle losstaande bijgebouwen in totaal niet meer dan 40 vierkante meter beslaat, geldt er doorgaans echter een vrijstelling van de vergunningsverplichting.

Omdat wij een vrij diepe tuin hebben kozen wij voor een losstaand tuinhuis met overkapping waar de binnen sauna ingebouwd kon worden. Een rustiek vormgegeven tuinhuis met zadeldak. De buitenkant hebben wij afgelakt met zwarte beits.  Uiteraard kan je ook kiezen voor losstaande modules. Hiervoor is geen vergunning nodig. Vele keuzes en mogelijkheden. Een beetje te veel om deze hier allemaal te benoemen maar ga voor duurzaamheid. Je wil er toch minstens een aantal jaren gebruik van kunnen maken.

Door het tuinhuis  achter in de tuin te plaatsen was het probleem privacy ook gelijk opgelost. Onder de overkapping plaats voor een jacuzzi en een buitendouche om het welness gevoel compleet te maken. Bij ons is de buitendouche naast het tuinhuis geplaatst zodat het water ook opgewarmd kan worden door zonlicht.
In het tuinhuis een binnen douche naast de sauna waar het water verwarmd wordt door middel van een boiler. Voor het afvoerwater is een infiltratiekrat in de grond gegraven. Voor het aanvoerwater moest er behoorlijk gegraven worden om de waterleiding achter in de tuin te krijgen. Voor ontspanning is wel wat inspanning nodig. Ervaring leert dat wij vaker gebruik maken van de buitendouche. Dat is ook wat makkelijker te realiseren. 

Ook leuk om te lezen: De Kracht van Kleur: Eenvoudige gids voor interieurverandering

Warmtebronnen wellness

Er zijn in grote lijnen 2 soorten warmtebronnen beschikbaar voor het verwarmen van de saunacabine; elektrische kachels en hout gestookte kachels.
Wij kozen voor een zelfbouw fins elementen sauna van cederhout met een elektrische kachel. Hiervoor heb je wel krachtstroom nodig. Deze kachel wordt opgestookt en verwarmt door de stenen die in de kachel liggen. Let er op dat de kachel het juiste vermogen heeft om de sauna cabine te verwarmen. Hoe groter de cabine hoe hoger het vermogen.
Voordeel van de elektrische kachel is dat deze sneller op temperatuur is, makkelijker te sturen en een constante warmte heeft. In een dichtbevolkt gebied is een hout gestookte sauna denk ik ook niet erg gewenst. Kies voor een traditionele hout gestookte sauna voor een authentieke ervaring of ga voor een moderne elektrische variant die diep doordringt in je spieren voor een weldadige warmte.


Om ons te oriënteren zijn wij naar @defonteyn gegaan. Hier is een enorm aanbod van verschillende sauna’s in alle soorten en maten. Gespecialiseerde adviseurs die de tijd nemen om je van de juiste informatie te voorzien. Uiteindelijk kozen wij voor de sauna Marriot 220. Een kant en klare sauna. Je hebt hierin keuze tussen een binnen- of buitensauna. Wij wilden hem in het tuinhuis plaatsen dus gingen voor een binnen sauna. Te bestellen in een maat naar keuze en vervolgens zet je deze zelf in elkaar. De makkelijkste optie.

Een andere mogelijkheid is een zelfbouw pakket, een compleet pakket met alle materialen die je nodig hebt, inclusief tekening met instructies. Hiermee heb je geen zorgen over de juiste materialen of werkwijze. Plus je hebt in één keer alle benodigdheden in huis. Een goede keuze wanneer je redelijk handig bent maar niet precies weet waar te beginnen.

Ben je een gevorderd klusser dan kun je er ook voor kiezen om je sauna naar eigen inzicht te ontwerpen en zelf een bouwtekening te maken. Bepaal hierbij niet alleen waar de banken en wanden komen, maar houd ook rekening met de andere elementen waar een sauna aan moet voldoen. Plek voor de sauna kachel, verlichting en ventilatie.

Isoleren

ISOLEREN

Om te voorkomen dat de warmte in de sauna verloren gaat is het verstandig om de sauna ruimte goed te isoleren. Dit kan met rotswol, glaswol of kurk. Plaats aan de binnenkant van de ruimte waar je de sauna cabine plaatst een dampscherm zodat er geen vocht op het isolatiemateriaal terecht komt. Zorg naast isolatie ook voor een goede ventilatie in de ruimte. Hiervoor kun je een sauna ventilator of een luchtrooster gebruiken.

Ervaring met wellness in de achtertuin

Zoals je nu misschien begrijpt was het niet zo maar  even gefikst. Maar het is het werk meer dan waard. Meestal wordt er gezegd, bezit is het einde van het vermaak. Deze uitspraak gaat voor ons niet op, wij maken er nu na ruim twee jaar nog steeds wekelijks gebruik van. Behalve dat je spieren en lichaam ontspannen kom je ook mentaal tot rust. Elke week een beetje vakantiegevoel. En wie kan dat nou niet gebruiken? Benieuwd of ik jullie enthousiast hebt gekregen. Laat het dan vooral even weten.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie